چندی پیش با ارائه لایحه جامع انتخابات به مجلس، سخنگوی شورای نگهبان با استقبال از این طرح، انتخابات تناسبی را به عدالت نزدیکتر دانست؛ منتها وی در خصوص ساز و کار اجرای این شکل از انتخابات ترجیح داد پس از تصویب در مجلس ابراز نظر کند.

چندی پیش با ارائه لایحه جامع انتخابات به مجلس، سخنگوی شورای نگهبان با استقبال از این طرح، انتخابات تناسبی را به عدالت نزدیکتر دانست؛ منتها وی در خصوص ساز و کار اجرای این شکل از انتخابات ترجیح داد پس از تصویب در مجلس ابراز نظر کند.
به منظور دستیابی هرچه بیشتر به عدالت انتخاباتی و تحقق وزن برابر برای شهروندان نقاط مختلف کشور از منظر حق رای و داشتن نماینده در مجلس شورای اسلامی به عنوان نماد تحقق اراده ملی، روشهای مختلفی به منظور طراحی یک پارلمان مناسب که نمایندهای واقعی از سلایق و نظرات مختلف مردم کشور باشد، وجود دارد. یکی از این روشها یا فرمولهای انتخاباتی که در قوانین انتخابات ایران استفاده میشود، نظام انتخاباتی اکثریتی است؛ به گونهای که پیروز انتخابات در هر حوزه انتخابیه لیست یا فردی است که اکثریت آرا را در آن حوزه به دست آورده باشد. مناسب بودن این فرمول در جهت تحقق مجلسی که واقعا نماینده آرا و سلایق مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مردم باشد، منوط به تعیین حوزههای انتخاباتی کوچک است به گونهای که کشورهایی مانند انگلستان که از این روش بهره میگیرند، حوزههای انتخابیه خود را الزاما به صورت تک کرسی یا تک نماینده طراحی کردهاند. در مقابل این روش، نظام انتخاباتی تناسبی قرار دارد که در آن صرفا فرد واجد بیشترین آرا به عنوان پیروز انتخابات در نظر گرفته نمیشود و کرسیهای انتخاباتی به تناسب نصاب آرای کسب شده از سوی هر لیست انتخاباتی به آن لیست اختصاص مییابد.

نظام تناسبی یا اکثریتی؟ مسئله این است
در طرح مذکور، سه موضوع کلان «تناسبی شدن انتخابات»، «استانی شدن حوزهها» و «فعال شدن احزاب» مطرح شده است. از مهمترین امتیازات نظام انتخاباتی تناسبی آن است که مانع از حاکمیت حزب و یا گروه خاصی بر جامعه میشود. علاوه بر آن، جناحهای مختلف به خوبی جایگاه خود را به نسبت مقبولیتی که نزد افکار عمومی دارند، در نهادهای کشور مییابند. این انتخابات از نظر طرفدارانش بهترین راه احترام به آرا و افکار عمومی تلقی میشود. بر خلاف نظام اکثریتی، که در آن تنها احزاب بزرگ و قدرتمند میتوانند به قدرت برسند، انتخابات تناسبی به احزاب و گروههای کوچک نیز این امکان را میدهد تا به تناسب آرای خود، در قدرت سهیم باشند. به عنوان مثال، در کشور لهستان از نخستین انتخابات آزاد بعد از جنگ جهانی دوم در ۲۷ اکتبر ۱۹۹۱، تعداد ۱۹ گروه سیاسی و در انتخابات سال ۱۹۹۲ ایتالیا، ۱۵ گروه سیاسی، توانستند در مجلس حضور یابند. شیوهی تناسبی برای تضمین کثرتگرایی در جامعه نقش بسزایی دارد.

از دیگر مزایای انتخابات تناسبی آن است که برخلاف انتخابات اکثریتی با حوزه تککرسی، از منطقهگرایی و جزئینگری احزاب و نمایندگان میکاهد و احزاب را وا میدارد به مسائل مهم ملی بپردازند.
معایبی که باید مهم شمرد
مهمترین ویژگی انتخابات تناسبی، تشدید گروهگرایی در کشور است؛ که اگر با فرهنگ واقعی حزبگرایی صحیح همراه نباشد، به عنوان یک مشکل اساسی در این نظام نقشآفرینی میکند.
این نظام انتخاباتی میتواند بر اثر اجرای نادرست مانع از تشکیل حکومتهای با ثبات در کشور میگردد (به علت تشدید گروهگرایی افراطی و دوری از حزبگرایی واقعی) و راه را برای دستهبندیهایی باز میکند. در نتیجه در این نظام انتخاباتی احزاب و گروههای کوچک نیز چشم امید بسیاری به پیروزی در انتخابات دارند.

دیگر اینکه است که احزاب کوچک، که خاستگاه اجتماعی مهمی ندارند، گاهی نقش تعیینکنندهای در تشکیل دولتها پیدا میکنند؛ چرا که در مواردی، تنها با اعلام تصمیم یک حزب کوچک، ائتلافی میتواند به اکثریت برسد یا از اکثریت ساقط شود.
- منبع خبر : snn
Sunday, 10 December , 2023