آب این مایه حیات این روزها حیات میلیونها نفر را در کره خاکی از جمله ایران به مخاطره انداخته است، کمبود آب که به چالش تقریبا اصلی در سراسر دنیا مبدل شده، تئوری جنگ بر سر آب را بیش از پیش واقعی کرده است.
ایران نیز به واسطه عوامل مختلف چون افزایش جمعیت و در نتیجه افزایش سرانه مصرف آب، افزایش تولیدات صنعتی برای تامین مایحتاج انسانی اعم از مایحتاج اساسی یا حتی مایحتاج لوکس که نتیجه آن نیز افزایش مصرف آب است، افزایش کشاورزی برای تولید غذای بیشتر برای جمعیت افزایش یافته، عدم رعایت الگوی صحیح مصرف در همه بخشهای ذکر شده اعم از شرب، کشاورزی و صنعت، افزایش آلودگی هوا و تغییر اقلیمهای آب و هوایی، افزایش برداشتها از منابع آبی سطحی و زیرزمینی جمله عواملی است که خطر کمآبی را در ایران تشدید کرده است.س
قوز بالای قوز سومدیریت در منابع آبی
مشکلاتی که دیگر کشورها نیز کم و بیش با آن درگیر هستند، اما شاید مشکل اساسی که بر همه مشکلات ذکر شده، عدم مدیریت صحیح و یکپارچه بر منابع آبی کشور است که با آمدن دولتهای مختلف، مدیریت بر این منابع آبی نیز دستخوش تغییرات و نوسانات مختلف شده است.
ایران جزو کشورهای با اقلیم خشک و نیمه خشک محسوب میشود و اصفهان نیز به واسطه قرار گرفتن در مرکز ایران و همجواری با کویر از یک طرف و قربانی شدن در جنگ مدیریت آب در همه ادوار دولتها هم چنین وجود صنایع پرمصرف آبی در آن بیش از سایر نقاط کشور، خطر بیآبی را حس میکند.
سفره کوچک کشاورزان نان ندارد
تحتالشعاع قرار گرفتن زندگی هزاران کشاورز شرق و غرب اصفهان، کشاورزانی که خود زمانی در امور خیریه پیشتاز بودند اما امروز در نان شب سفره کوچک خود هم دچار مشکل شدند،امروز به عنوان یک تراژدی بزرگ در استان اصفهان مطرح است.
ایجاد مشکل اساسی در تامین آب شرب مردم استان اصفهان در تابستان سال جاری که هرچند با رعایت بیش از پیش الگوی صحیح مصرف توسط شهروندان خطر به طور نسبی از سر مردم رفع شد، اما از حالا زنگ هشدار برای تابستان ۹۸ به صدا در آمده است که در صورت عدم بارشهای کافی و ادامه روند برداشتهای غیرقانونی و بیرویه از بالادست رودخانه زایندهرود و عدم تکمیل طرحهای آبرسان به استان اصفهان، اوضاع در چند ماه آینده وخیمتر خواهد شد.
استعفای دسته جمعی ۱۹ نفر از نمایندگان استان اصفهان در مجلس شورای اسلامی نیز آخرین تلاش نمایندگان برای احقاق حقوق از دست رفته مردم اصفهان است، استعفایی که پس از بینتیجه ماندن همه جلسات با وزرای نیرو، معاون اول رئیسجمهور و حتی رئیس مجلس انجام شد.
مردم اصفهان پشت سر نمایندگان مستعفی
نمایندگان مستعفی این اقدام خود را دفاع از حقوق و رأی مردم اصفهان میدانند و معتقدند تا مشکل آب اصفهان حل نشود در صحن علنی پای نخواهند گذاشت، هرچند که در لایحه بودجه سال ۹۸ که توسط دولت به هیأت رئیسه مجلس تقدیم شده، بندهای مربوط به تامین آب مردم اصفهان نادیده گرفته و حذف شده است، اما نمایندگان اصفهان نیز روی حقوق از دست رفته پافشاری میکنند.
هرچند برخی مانند بختیار نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس معتقد است استعفای نمایندگان، پوپولیستی است، اما سایر اقشار مردم به ویژه کشاورزان، اقدام اخیر نمایندگان را مورد حمایت جدی خود قرار دادند و حتی در حمایت از نمایندگان خود به همزمان با جلسه نمایندگان اصفهان با نماینده ولیفقیه در استان، در محل دفتر امام جمعه تجمع حمایتی برگزار کردند.
هرچند که مشکلات ایجاد شده به واسطه افزایش میزان برداشت از آب زایندهرود به طور غیر قانونی، انتقال آب اصفهان به سایر استانها بدون آن که پیش از آن آب اصفهان تامین شود و عدم اجرای مصوبات ۹ مادهای شورای عالی آب، باعث بروز مشکلاتی برای مردم اصفهان شده است اما هرکدام راهکارهایی دارد که به شرط اجرا، مشکلات آبی اصفهان حل خواهد شد.
راهکارهایی که اراده برای اجرا ندارد
تکمیل سد سوم کوهرنگ، تکمیل پروژهها گلاب و بهشتآباد، اجرای مصوبات ۹ مادهای شورای عالی آب در بالادست رودخانه، جلوگیری از برداشتهای غیر قانونی از بستر رودخانه، جلوگیری از احداث بندهای غیر قانونی در بالادست رودخانه، الزام صنایع تولیدی به استفاده بیش از پیش از پساب صنعتی، آبیاری فضای سبز غیر مثمر با پساب تصفیه شده، جایگزینی الگویهای کشت علمی به جای مدلهای سنتی، جایگزینی کشت محصولات سازگار با کم آبی، اجرای طرحهای ۷ گانه احیای زایندهرود و… تنها بخشی از راهکارهای پیش روی معضل آب اصفهان است؛راهکارهایی که به نظر نمیرسد عزم و اراده جدی و کافی در اجرای آن از سوی دولت و مجلس باشد تا آینده زیستی، اقتصادی و فرهنگی اصفهان در هالهای از ابهامات و سردرگمیها باقی بماند.
چالشی برای اصفهان، تبعاتی برای کل کشور
بیشک نادیده گرفتن حقوق آبی اصفهان، آسیب و ضررهایی را متوجه کل کشور خواهد کرد؛ اصفهان یکی از صنعتیترین استانهای کشور است که در صورت تعطیلی صنایع آن نهتنها تولیدات اساسی کشور با فقدان رو به رو خواهد شد که نظام مالیاتی کشور نیز از این فقدان ضربه خواهد خورد.
از طرفی اصفهان به عنوان یکی از تولیدکنندگان مواد غذایی کشور مطرح است که کاهش آب اصفهان به منزله کاهش تولیدات غذایی کشور نیز محسوب میشود.
البته این به غیر از کاهش گردشگری اصفهان و درآمد حاصل از آن، کاهش تاثیرگذاری فرهنگی، مهاجرت معکوس از اصفهان به سایر نقاط کشور برای یافتن شغل و هم چنین اثرات زیست محیطی آن مانند تبدیل شدن تالاب گاوخونی به مرکز گرد و غبار و انتقال انواع بیماریهای عفونی و حتی غیر عفونی مانند MS به سراسر نقاط کشور به ویژه پایتخت است.
از همین رو است که گفته میشود نادیده گرفتن مشکلات آبی اصفهان آتشی است که شعلههای آن دامن کل کشور را فرا خواهد گرفت.
انتهای پیام/
- منبع خبر : فارس
Sunday, 10 December , 2023