به گزارش فراتحلیل نیوز، در روزهای اخیر و بــاتوجــه بـه وقــایــع رخداده احتمـالا ایــن سؤال برای شما نیز پیشآمده باشد که چرا شایعات و دروغهای فضای مجازی و رسانههای بیگانه برای مردم باورپذیرتر شده است؟در این بین چندنکته اساسی بهنظر میرسد که نقش مهمی در باورپذیرترشدن شایعات داشته است: اول آنکه باتوجه به بعضی از سانسورهای رخداده در چندسال اخیر توسط رسانههای داخلی، مردم برای کاستن حس هیجان خود و بدون توجه به راست یا دروغبودن یک خبر، برای دستیابی به تمام جزئیات خبر، از بقیه رسانهها کمک گرفتهاند و این موجبشده که یکی از خوراکهای رسانهای مردم رسانههای بیگانه بشود.
از طرف دیگر و همانطور که در روزهای اخیر بسیار شاهد آن بودهایم، در یک ماجرا روایت اول که مطرح میشود از اهمیت زیادی برخوردار است و اگر این روایت اول دروغ و از واقعیت فاصله داشته باشد، دیگر بهراحتی نمیتوان خلاف آن را گفت و برای اثبات دروغبودن آن روایت نیاز است که تمام اسناد ارائه شود و درنهایت عدهای آن را قبول و عدهای هم چنان بر نظر باطل خود پافشاری میکنند.
در رسانههای رسمی و دولتی کشور نیز برای کار کردن یک خبر نیاز به گذراندن سلسلهمراتب و مجوزها است؛ بنابراین تا مجوز انتشار یک خبر صادر شود احتمالا روایتهای متفاوتی از آن در دیگر رسانهها بیان شده است که این میتواند دومین دلیل باورپذیری شایعات در روزهای اخیر باشد. دلیل سوم و مهمترین دلیل آن، هزینههای گزافی است که دشمنان این نظام در انتشار این شایعات پرداخت میکنند و آنقدر یک دروغ را باورپذیر بیان میکنند که حتی خودشان هم باورشان میشود.
ممکن است بعضی افراد بگویند از بس مردم از رسانههای داخلی دروغ شنیدهاند دیگر اعتمادی به رسانههای داخلی ندارند. در پاسخ به این افراد باید گفت که اولا باتوجه به قوانین داخل کشور رسانهها در صورت نشر اکاذیب مشمول جریمه خواهند شد؛ درصورتیکه رسانههای بیگانه بدون هیچ نظارتی کارخانه دروغ سازی و شایعه دارند و به هیچ نهادی پاسخگو نیستند. ثانیا اینکه برای همه مردم حتما دروغهایی از رسانههای بیگانه به اثبات رسیده است؛ ولی عجیب این است که آنهایی که نمیخواهند بپذیرند باوجود عدم صداقتهای متعدد آن رسانهها هم چنان به آنها اعتماد کامل دارند.
شاید بتوان دلیل آن را کمکاری در حوزه تبیین دانست. اقناع افکار عمومی و فهم سواد رسانهای در دنیای امروز بسیار ضروری است.نیک انفیلد، مدیر مرکز پژوهشهای پیشرفته دانشگاه سیدنی در مقالهای با عنوان «Believe what you like» که در سال ۲۰۱۹ منتشر شده گفته است هر چه را دوست داری باور کن. در این مقاله آمده است که اگر کسی بگوید سیگار برای سلامتیتان مفید است، حرفش را باور میکنید؟ اگر نامزد انتخاباتی وعدههای عجیبوغریب بدهد، چه؟ تبلیغات بازرگانی را چه میگویید؟
بسیاری از ما گوشمان به این حرفها بدهکار نیست. درواقع آنقدرها هم سادهلوح نیستیم؛ اما پس اینهمه باور دروغین افراد از کجا میآید؟ نیک انفیلد میگوید آنچه باورهای خطا را به خورد ما میدهد نه سادگی و سادهلوحی ما، که دستگاه پیچیده علایق و گرایشهای اجتماعی ماست. ما عادت داریم چیزهایی را باور کنیم که به نفعمان هستند و از صمیم قلب دوستشان داریم.
- نویسنده : منیره سادات کاویانی
- منبع خبر : اصفهان زیبا
Sunday, 10 December , 2023