نبود همکاری و یکپارچگی بین مسؤولان و وجود افرادی برای جلوگیری از اجرا نشدن قانون از عواملی است که در عرضه قلیان ها دخیل بوده و در افزایش آن چون تندبادی بر آتش زغال قلیانها میدمد.
به گزارش حرف شما، ممنوعیت عرضه قلیان و استعمال دخانیات موضوعی است که این روزها نقل هر چایخانه و قهوهخانهای شده و متأسفانه قشر جوان به دلایل مختلفی از جمله مشکلات اجتماعی رو به آن آوردهاند؛ البته این مشکلات توجیهی برای استعمال قلیان و دخانیات ندارد و نشان از کمبود ظرفیت این قشر در برابر مشکلات است.
قلیان که ساخته دست ایرانیها و هندیها است و از دیرباز مورد استفاده قرار میگرفته در برهههای زمانی مختلف حتی در زمانهایی که کمتر کسی از عوارض آن خبر داشته و پزشکی و طب به عوارض آن پی نبرده بوده، مورد تحریم واقع شده است؛ که شاخصترین این تحریمها را میتوان مربوط به تحریم قلیان، توتون و تنباکو به سر دم داری میرزای شیرازی دانست.
با میل مردم به قلیان درگذر تاریخ تنباکوهای میوهای به چرخه بازار قلیانها آمدند و دوره تنباکوهای سنتی مثل برازجان به سرآمد و بازار مصرف قلیان رنگ جدیدی را به خود گرفت و بر مخاطبان خود افزود.
در سالهای اخیر رشد مصرف قلیان آمار چشمگیری را به خود اختصاص داده به نحوی که مسؤولان هم به خود آمدهاند و تصمیم بر حل معضلی گرفتند که با یک پیشگیری ساده، شاید امروز به این نحو شیوع پیدا نمیکرد.
جمعآوری و برخورد با چایخانههایی که دست به ارائه قلیان میزنند از اقدامات مشهود در راستای کاهش مصرفدخانیات بود که با استقبال مردم و مخالفت چایخانه داران صورت گرفت.
* قانونگذار موظف به تعطیلی مکانهای مضر سلامت در جامعه
حسن رحیمی دادستان عمومی و انقلاب اصفهان در این باره گفت: بر اساس ماده ۱۱۴ قانونگذار، اگر مکانی مضر برای سلامت در جامعه وجود داشته باشد، دادستان موظف به تعطیلی آن صنف است. بر اساس قوانین هیچ مرجعی نه اجازه دارد که قلیان عرضه کند و نه هیچ پروانهای در این رابطه صادرشده تا واحدی بتواند قلیان عرضه کند؛ بهطور کلی هر چایخانهای چه بدون مجوز و چه با مجوز حق عرضه قلیان را ندارد.
دادستان عمومی و انقلاب اصفهان در بخش دیگری با اشاره به تجمع چاپخانهداران و اعتراضات این افراد، بیان کرد: این خواسته تجمعکنندگان یک امر قانونی بوده و ممکن است که دولت انعطاف نشان دهد اما دستگاهها در تجمعهای غیرقانونی برخورد جدی را با تجمعکنندگان خواهند داشت.
یکی از دلایل چایخانه داران برای اعتراض به جمعآوری قلیانها بحث مالی و کاهش مراجعه کنندگان این صنف در صورت جمعآوری قلیان است که در مقامی دلیل محکمه پسندی است و از منظر دیگری از دید آنها جمعآوری قلیان از این صنف عملاً تیر خلاصی برای نابودی چایخانهداران بیان میشود.
* قلیان معیشت چاپخانهداران را به خطر انداخته است
اسرافیل احمدیه نیز در رابطه با عدم عرضه قلیان در این مکانها، میگوید: سازمان صنعت، معدن و تجارت هم به این نتیجه رسیده است که در واحدهای صنفی دیگر نباید قلیان عرضه شود و قطعاً ممنوع بودن عرضه قلیان در تمام واحدهای صنفی مخصوصاً چایخانهها باید در دستور کار قرار گیرد که با توجه به این موضوع اساسنامههای چایخانهها اصلاح و سپس صادر شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان اختصاص مکانهای کوچک برای استعمال قلیان را به عنوان یک پیشنهاد دانست و افزود: چایخانهها که مراکز عمومی هستند باید رعایت عدم عرضه قلیان را کنند و در غیر این صورت با آنها برخورد جدی خواهد شد.
* دستهای پشت پرده در دستاندازهای جمعآوری قلیان نمایان است
نبود همکاری و یکپارچگی بین مسؤولان و بعضاً وجود افرادی برای جلوگیری از اجرایی نشدن این قانون از عوامل دیگری هستند که در این معضل اجتماعی دخیل بوده و بر افزایش آن چون تند بادی بر آتش میدمد.
رسول زرگرپور استاندار اصفهان نیز از استعمال قلیان به عنوان دروازه ورود به اعتیاد یاد میکند و اجرایی نشدن قانون مبازره با عرضه قلیان را ناشی از وجود دستهای پشت پرده میداند.
در راستای برخورد با عرضه کنندگان قلیان در سطح استان و به خصوص در سطح شهر اصفهان با تشکیل شورایهای مختلف من جمله شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر نهایتاً اقدامات خوبی صورت گرفت و در همکاری مشترکی بین دستگاهها با چندین چایخانه عرضه کننده قلیان برخورد شد.
محمد رفیعی مدیر گروه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این رابطه گفت: با اجرای طرح برخورد با عرضه قلیان پرونده چایخانههای متخلف اصفهان بسته شده و ۲۶۰ واحد عرضه قلیان و چایخانه متخلف در شهر اصفهان تعطیل شدهاند. به ۲۹۰ واحد صنفی نیز در شهر اصفهان در خصوص عرضه قلیان اخطار داده شده و ۲۱ چایخانه نیز با ارائه آموزشهای لازم از سوی متولیان امر تغییر کاربری دادهاند.
* یک دست صدا ندارد تمام مسئولان به خط شوند
به گفته یکی از مسئولان ارشد طرح جمعآوری قلیان ها؛ برای جمعآوری قلیانها و رفع این مشکل باید تمام دستگاهها پا به میدان بگذارند و مسأله را برای مردم تبیین کنند چرا که یک دست صدا ندارد و مشکلی را حل نمیکند؛ بحث جمعآوری قلیانها و برخورد با چایخانههای عرضه کننده آن شاید بر عهده مجموعه خاصی باشد ولی بدون همکاری دیگر دستگاهها آن نتیجه مطلوب را نخواهد داشت.
سردار آقاخانی فرماندهی انتظامی استان اصفهان هم با اشاره به تعطیلی قهوهخانهها و جلوگیری عرضه قلیان در اماکن عمومی یادآور شد: جلوگیری از ادامه فعالیت قهوهخانهها توسط ناجا نبود ولی اقدام بزرگی بود که توسط اداره بهداشت انجام شد و از نظر نیروی انتظامی مورد تائید و تقدیر است، برخورد با استعمالگران قلیان در پارکها نیز توسط نیروی انتظامی در حال انجام است.
اما این نوع برخورد با مصرف قلیان در جامعه ما همانطور که بیان شد بسیار در تاریخ به چشم میخورد به نحوی که جمعآوری چند چایخانه و قلیان در شرایط حاضر در مقایسه با آن بسیار ناچیز و غیرقابل تصور است.
* شاهعباس تاجران توتون و تنباکو را به آتش کشید و دماغ و لب سربازان قلیانی را برید
زمانی شاهعباس برای جلوگیری از مصرف قلیان تاجران توتون و تنباکو را به همراه تنباکو و قلیانها در آتش سوزاند و دماغ و لب سربازانی را به استعمال قلیان میپرداختند را قیچی کرد و برید اما پس از چند سال دوباره این کار مرسوم شد و مردم به سمت آن روی آوردند.
امروز در بازارها شاهد انواع تنباکو با رنگها و طعمهای متفاوت هستیم و متأسفانه این امر عاملی شده برای جذب تمام سلایق به سمت قلیان چرا که قبلاً دو یا نهایت سه نوع تنباکو وجود داشت ولی با ورود تنباکوهای میوهای وضعیت به کلی تغییر کرد.
اساساً اکثر تنباکوهای میوهای که در بازار وجود دارد اسانسهایی به آن اضافه میشود که علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی میشود، بنابراین علاوه بر بیماریهای ذکر شده باعث ایجاد آلرژی و سرفههای مزمن همراه با خلط در افراد مصرفکننده میشود.
لازم به ذکر است که به گفته پزشکان تنباکوهای میوهای از بدترین نوع توتون تهیه میشوند که در معمولاً اغلب کارخانههای تولید کننده نیز آن را از دورریز توتون آماده و با مواد شیمیایی معطر و در بسته بندیهای مجذوب کننده به فروش میرسانند.
* تنباکوهای سرطانآور به صاحبان خود هم رحم نمیکنند
مدیر گروه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ترکیبات موجود در تنباکوها را دارای خطرات جدی دانسته و میافزاید: اثرات بهداشتی ترکیبات آنالیز شده از تنباکوها نشان از وجود مواد آروماتیکی چون بنزن، تولوئن و نفتالین دارد که عامل سرطان خون، مثانه، دهان، حنجره و گوارش هستند.استعمال قلیان به علت وجود فلزات سنگین در آن عامل پدید آمدن بیماریهای عروقی و قلبی، سرطان کلیه و کبد و اختلال در سیستم گوارشی افراد است.
محمد رفیعی درباره خطرات قلیان برای اطرافیان استعمال کنندگان آن نیز اینگونه اذعان کرد: بیماریهای قلبی و عروقی و بعضاً دچار شدن به سرطان از عواقبی است که اطرافیان مصرفکنندگان قلیان به خاطر وجود دود دست دوم قلیان به آن مبتلا شوند. در بازرسی که از این واحدهای صنفی انجام شد متوجه شدیم تعدادی از متصدیان و افرادی که در این چایخانهها کار میکنند به سرطان مبتلا شدهاند.
* مبتلا شدن آسانتر از رها شدن؛ پس مواظب باشیم مبتلا نشویم
همیشه مبتلا شدن آسانتر از رها شدن است و این را میتوان به عنوان اصلی به اثبات رسیده به عنوان عادت قبول کرد؛ هنگامی که فرد ماهانه، هفتگی یا روزانه عادت به استعمال دخانیات و قلیان کرده کنار گذاشتن آن برای او بسیار مشکل است.
نکته حائز اهمیت این است که غالب افراد یک شبه قادر به کنار گذاشتن قلیان نیستند و این موضوع را در بحث معتادان نیز شاهد هستیم و میبینیم فرد پس از ترک نیز، باز زمینه برگشت و شروع اعتیاد را دارد.
جمعآوری قلیانها و چایخانهها کاری بسیار تأثیرگذار و مفید است اما آیا با اقدامات انتحاری میتوان سن استعمال دخانیات که به نوجوانان و مدارس رسیده را کنترل کرد و یا از آن جلوگیری کرد.
اگر قلیان از چایخانهها جمع شود برای استفاده کنندگان آن جمع نشده، بلکه برای توزیع کنندگان آن جمع شده و مصرف کننده هر جا و هر زمانی میتواند با خرید یک قلیان و دو حبه زغال و تنباکو به تفریح! خود بپردازد.
اگر امروز برخورد زنندهای شود و برای بعد از آن فکری نشده باشد قطع به یقین بازده این کار در یک بازه زمانی کوتاه است و اثرات پس از آن بسیار خطرناکتر و زیانبار تر از عوارض فعلی آن خواهد بود.
امروز تنباکوی حاوی مواد سرطانزا در داخل کشور تولید میشود، سیگار در داخل تولید میشود ولی برخوردی را با تولیدکنندگان نمیبینیم.
* پای قلیانها از چایخانه به کجا باز میشود
روزی که پای قلیان به خانهها و باغها باز شود، فصل جدیدی از استعمال دخانیات را در فضای بیقید و شرط خواهیم دید و دیگر نه آماری از آن وجود خواهد داشت و نه برخوردی میتوان با آن کرد؛ در این موقع است که باید نشست و منتظر بروز عارضه جدیدی در سطح جامعه بود.
هرس کردن درخت هرزه بیفایده است، باید ضربه را به ریشه زد
هدایت گروههای برخورد کننده صنفی و انتظامی به سمت تولیدکنندگان و عرضه کنندگان این مواد با دو هدف جمعآوری سوداگران سلامت زندگی و در پی آن کاهش این مواد و بالا رفتن هزینه آن که باعث کاهش قدرت خرید سطح متوسط و روبه پایین جامعه میشود.
تشکیل اکیپهای داوطلبانه مردم برای شناسایی معضلات اجتماعی از سوی متولیان امر برخورد با قلیان، در راستای ایجاد پادزهری است از خود بیمار، چرا که همیشه پادزهر بیماری را از خود آن زهر تهیه میکنند و راه حل معضل قلیان و استعمال آن را باید از مصرف کنندگان آن که به آن دچار شدهاند جویا شد.
کشاورزان باسابقه همیشه برای ریشهکن کردن علفهای هرز، علف را از ریشه در میآورند و سم ریشه خشککن به علف میزنند و معتقد هستند اگر صدها بارهم علفی را باریشه از خاک بیرون نکشی، باز این علف خواهد روئید و هر روز بیشتر از دیروز ریشه میدواند؛ این نگاه صحیحی است، اما غالبا نسبت به آن بیتوجه هستیم.
انتهای پیام/ فارس
Tuesday, 28 November , 2023