در حالی طبق اظهارات وزیر جهاد کشاورزی ذخیره گندم کشور به ۶ ماه رسیده که این روزها افزایش ذخایر گندم به ۲ سال، مستند به آمار غلط ارائه شده به رئیس جمهور بارها از سوی مسئولان دولتی اعلام می شود.
به گزارش حرف شما، موضوع مورد اهمیت میزان ذخایر کالاهای استراتژیک از دیرباز مورد توجه کشورها و حاکمیتها بوده است بهطوری که این امر یکی از دغدغههای عمومی به ویژه در کشورهای های درحالتوسعه و کمتر توسعهیافته است.
با روی کار آمدن دولت یازدهم یکی از شعارهایی که بارها توسط دولت برای جلب نظر مردم مطرح شد نیز همین موضوع بود که با انتقاد از دولت قبل شرایط ذخایر کالاهای اساسی نامناسب، نامطمئن و حتی خطرناک خوانده شد.
عجیبترین اظهارنظری که دراینارتباط صورت گرفت، تویت رئیسجمهور حسن روحانی در تاریخ ۲۵ مرداد امسال بود بهطوریکه وی اعلام کرد: «امروز به میزان ۷۰۰ روز مصرف کشور ذخیره گندم داریم. درحالیکه در روزهای اولیه تشکیل این دولت، ذخیره ما فقط برای ۱۸ روز بود.»
به گزارش خبرگزاری تسنیم، هرچند ۱۸ روزه بودن ذخایر گندم در کشور بعید به نظر میرسد و غضنفری وزیر صنعت معدن و تجارت وقت در زمان تحویل دولت ذخایر گندم را ۳ ماه اعلام کرد اما در این گزارش قصد پرداخت به این بخش از ادعای رئیس جمهور را نداریم.
اما، اعلام وجود ذخایر ۷۰۰ روزه یا دو ساله گندم توسط رئیسجمهور و تکرار آن توسط سایر مسئولان دولتی از جمله “مرتضی بانک معاون کل سرپرست نهاد ریاست جمهوری” از عجایب روزگار است. ذخایر کالاهای اساسی در کشور بر اساس تصمیم دولت جدید از ۳ ماه در دولت دهم به ۶ ماه در دولت یازدهم افزایش یافت. هرچند که شرکت بازرگانی دولتی ایران بهعنوان متولی تأمین کالاهای اساسی با توجه به هزینههای بالای نگهداری ۶ ماهه کالاهای اساسی تمایل به کاهش مجدد این زمان به سه ماه دارد.
بنابراین گزارش، سازمان جهانی خواربار و کشاورزی درباره مصرف گندم در ایران اعلام کرده است که سرانه مصرف گندم در ایران ۱۶۵ کیلوگرم در سال و ۲ برابر مصرف متوسط جهانی است که از این نظر ایران در رتبه ششم جهان قرار میگیرد.
بر این اساس میتوان برآورد داشت که میزان مصرف گندم در کشور ما حداکثر ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن در یک سال است که مسئولین داخلی نیز همین مقدار را مصرف گندم میدانند.
بنابراین گزارش داشتن ذخیره گندم برای مصرف ۷۰۰ روز یا دو سال کشور یعنی باید به میزان بیش از ۲۶ میلیون تن از این محصول را در سیلوهای کشور ذخیره داشت که چنین رقمی تا به این لحظه توسط هیچکدام از مسئولان دولتی تایید نشده است و ازلحاظ زیر ساختی با توجه به حجم سیلوهای موجود قابلیت نگهداری و ذخیره این حجم از گندم در کشور ما وجود ندارد.
ادعای ۲۵ مرداد رئیس جمهور، در تاریخ ۸ شهریور سال جاری نیز از سوی مرتضی بانک معاون کل سرپرست نهاد ریاست جمهوری تکرار شد و وی گفت: «وقتی روحانی دولت را تحویل گرفت ذخیره استراتژیک گندم کشور ۱۸ روز بود اما امروز کشور ۱۴ میلیون تن ذخیره گندم استراتژیک دارد که به اندازه دو سال، نیاز کشور را برآورده میکند و این از افتخارات این دولت است. دولت تدبیرو امید ذخیره گندم کشور را از ۱۸ روزبه دو سال رساند.
* آمار صحیح ذخایر گندم چقدر است؟
۲ روز قبل از اظهارت رئیسجمهور در تویت خود مبنی بر اینکه «امروز به میزان ۷۰۰ روز مصرف کشور ذخیره گندم داریم. درحالیکه در روزهای اولیه تشکیل این دولت، ذخیره ما فقط برای ۱۸ روز بود.»، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در تاریخ ۲۳ مرداد ۱۳۹۵ در گفتوگویی با روزنامه ایران بهعنوان رسمی روزنامه دولت گفت: «در سال ۹۲ هنگامیکه دولت یازدهم سرکار آمد ذخایر استراتژیک گندم از چند صد هزار تن تجاوز نمیکرد که برای مصرف تنها ۱۸ الی ۲۱ روز کشور بود و این یک شرایط بحرانی محسوب میشد. اما هماکنون بیش از ۱۳ میلیون تن گندم در سیلوهای کشور ذخیرهشده است و ذخایر استراتژیک ما از ۱۸ روز به بیش از ۶ ماه افزایش پیداکرده است.»
با این حساب، اینکه رئیس جمهور دو روز بعد از اظهارات صریح وزیرش، آمارهای غلط فاحش در خصوص ذخایر استراتژیک گندم ارائه می کند و این روزها نیز همه مسئولان به جای استناد به آمار صحیح وزیر جهاد کشاورزی، آمار غلط رئیس جمهور را تبلیغ می کنند، این ابهام و سوال بزرگ را ایجاد می کند که رئیس جمهور آمارهای اقتصادی را از چه افراد یا نهادهایی دریافت می کند و چه کسی مسئول ارائه آمار غلط به رئیس جمهور است؟
انتهای پیام/
Sunday, 3 December , 2023